מה צפוי לשוק הנדל”ן בקפריסין?
בעתיד הקרוב, שוק הנדל”ן בקפריסין צפוי להמשיך בדרכו הדינמית, אולם הוא לא יהיה ערוגה של שושנים, ותכנון אסטרטגי יהיה מכריע כדי לנווט שינויים ואתגרים קדימה. בשנתיים הקרובות, אנו צריכים לצפות לחוות צמיחה מתונה שכן ריביות גבוהות מייצבות את הביקוש ופרויקטים אמורים לעלות לאוויר כדי לספק את הביקוש.
הבנק המרכזי של קפריסין (CBC) דיווח על האטה במדד מחירי הבתים (HPI) עבור בתים ודירות ברבעון הראשון של 2024. המדד מגלה כי ישנה נורמליזציה בביקוש לנדל”ן, המעידה עלייה שולית במספר עסקאות המכירה. לפי הנתונים הרבעוניים, מדד ה-HPI לבתים ודירות עלה ברבעון הראשון של 2024 ב-1.6%, לעומת עלייה של 2.3% ברבעון הקודם. עלייה זו נבעה מעלייה של 0.8% במחירי הוילות ועלייה של 3.4% במחירי הדירות, נמסר מה-CBC.
מחירי הדירות ברבעון הראשון של 2024 רשמו עלייה של 7.8%, לעומת עלייה של 8.3% ברבעון הרביעי של 2023. מחירי הדירות זינקו ב-13.9%, בעוד שמחירי הוילות עלו ב-4.7% באותה תקופה. בנוסף, יש עלייה בהיצע, עם יותר בתים זמינים להשכרה ולמכירה. מגמה זו צפויה להמשיך לתרום להאטה משמעותית בעסקאות המכירה בשנתיים הקרובות.
המשך השקעות זרות, שדורבנו על ידי מתחים גיאופוליטיים אזוריים, ימלאו תפקיד משמעותי, אם כי שוק הנדל”ן יתמודד עם אתגרים מהעלייה בעלויות הבנייה ושינויים רגולטוריים. תוכנית תושבות בקפריסין, המכונה “ויזת זהב”, שהייתה מניע משמעותי להשקעה זרה זו, תמשיך להניע את הביקוש והמחירים.
עלויות בניה
בינתיים, עליית מחירי עלויות הבנייה השפיעה עוד יותר על פיתוחים חדשים, ותרמה ללחץ כלפי מעלה על מחירי הנכסים. למרות זאת, קפריסין נותרה יעד אטרקטיבי למשקיעים זרים, המציעה החזר מבטיח על ההשקעה. דינמיקה זו מציגה השלכות מובהקות עבור מחזיקי עניין שונים. המצב לא צפוי להיות קל יותר עבור הרוכשים המקומיים, מכיוון שבעלות על דירה תהפוך למאתגרת יותר בגלל מחירי נכסים גבוהים ושיעורי משכנתא גבוהים.
לעומת זאת, עבור יזמים, הביקוש הרב, במיוחד באזורים כמו לימסול, פאפוס ולרנקה, מציג הזדמנויות משתלמות למרות האתגר של עליית עלויות הבנייה. בסך הכל, תנאי השוק בקפריסין מעדיפים השקעות זרות. במקביל קונים מקומיים נדחקים לשוליים מהשוק, שכן לחצים אינפלציוניים גבוהים, במיוחד במגזר האנרגיה, ממשיכים לכרסם בהכנסה הפנויה של האזרחים, ומשפיעים על רמת חייהם.
הקפריסאים נדחקים עוד יותר לשוליים, שכן השכרת דירה או בית הפכה לסיוט, במיוחד בלימסול ובבירה ניקוסיה, שם הם הועלו. המספר ההולך וגדל של חברות הייטק ופינטק שעוברות לקפריסין, תוך חיזוק הכלכלה, הקשה על המקומיים שמחפשים דירה להשכרה.
שוק נדל”ן מאוזן בעתיד
בטווח האמצע, כלומר חמש השנים הבאות, עלינו לצפות לראות את הצמיחה מתאזנת עוד יותר, שכן פרויקטי בנייה, שכבר נמצאים בצנרת, או שהחלו בתקופת הפריחה האחרונה הזו, יגיעו לסיום. לפי השירות הסטטיסטי של האי Cystat, הוצאת היתרי בנייה בקפריסין עלתה ב-8.3% מינואר עד אפריל 2024 בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה הקודמת.
הרשויות המקומיות הוציאו 2,545 היתרים בארבעת החודשים הראשונים של 2024, לעומת 2,351 בתקופה המקבילה אשתקד. שווי ההיתרים הללו עלה ב-8.9%, והשטח הכולל התרחב ב-15.7%. כמו כן, חלה עלייה משמעותית של 24.2% במספר יחידות המגורים המתוכננות.
שיפור צפוי של היציבות הפיננסית באמצעות ניהול יעיל יותר ובסופו של דבר הפחתה נוספת של NPLs. בטווח הארוך, כלומר בעשר השנים הבאות, הצמיחה תתייצב, כאשר הביקוש המקומי יגדל, בעוד שהביקוש הזר צפוי להתאזן. שינויים דמוגרפיים שבוצעו, יחד עם שינויים רגולטוריים, כמו שינוי תקנות המע”מ, יביאו לשינוי בהעדפות הדיור.
הביקוש לנכסים למגורים יונע בעיקר ליחידות קטנות ובמחיר סביר יותר. במקביל, שינויים רגולטוריים של האיחוד האירופי, ידחפו את מגזר הבנייה לשים יותר דגש על נכסים בני קיימא וידידותיים לסביבה. לסיכום, בעלי עניין בקפריסין היוונית יצטרכו לזהות את הכתובת על הקיר, לעקוב מקרוב אחר מגמות ולאמץ תוכנית אסטרטגית להתמודדות עם אתגרים מהעלויות העולות ושינויים רגולטוריים.